LATOUR OP HET WAD

Op 24 november 2020 ontvangt filosoof en socioloog Bruno Latour de Spinozalens.


Latour zet zich in voor de representatie van dieren, planten, rivieren en zeeën in ons politieke systeem. Dit idee is niet alleen een grote inspiratiebron voor filosofen, maar ook voor historici, ecologen, stedenbouwkundigen, kunstenaars en schrijvers.

 Naar aanleiding van deze prijsuitreiking organiseren Stichting Square Web en Schrijversvakschool Groningen 

c Ritzo ten Cate
drie online masterclasses en een schrijfwedstrijd.

Uitgangspunt is het denken van Latour, toegepast op de ramp met de MSC Zoe die op 1 januari 2019 ten noorden van Ameland 342 containers verloor.

In de containers zaten gebruiksvoorwerpen als diepvriezers, krukjes, kuipstoeltjes, speelgoed, fleecedekens, autobanden, auto-onderdelen, compressors, flatscreen-tv’s, schoenen, zeeppompjes, ledlampen, matrassen, stofzuigerslangen en tuinmeubilair. Ze bevatten ook verpakkingsmateriaal als piepschuim, folie en plastic korrels.

Nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo afval in zee. Miljarden korrels bleven achter tussen zand en slik, op de bodem, tussen het gras en in de magen van vogels, vissen en zeehonden.

Wetenschappelijk kennis verwerken in je literaire tekst

Joke van Leeuwen, gastschrijver aan de Rijksuniversiteit Groningen, luistert mee naar de sprekers van de masterclasses.

Na de pauze inspireert ze de deelnemers met ideeën over het verwerken van wetenschappelijke kennis in een literaire tekst.

meer info en inschrijven: www.latourophetwad.nl